
Geloven anno nu: hoe kun je christen zijn in een niet-christelijke samenleving?
16 juni 2022Steeds meer christenen zijn bang voor seculiere onverdraagzaamheid. Dat gaat van vandalisme in kerken tot haatmisdrijven tegen christenen zelf. Het gevolg? Christenen passen zelfcensuur toe. Wereldwijd houden steeds meer christenen hun mening voor zich, uit angst voor die onverdraagzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Observatorium voor Intolerantie en Discriminatie Tegen Christenen in Europa (OIDAC). Een zorgwekkende ontwikkeling! Hoe kun als je christen staande blijven in een niet-christelijke samenleving? Dat bespreken we in De Nieuwe Morgen met Nico van der Voet, theoloog en studentenpastor op de CHE.
De zelfcensuur onder christenen uit zich bijvoorbeeld bij zorgmedewerkers die negatieve gevolgen ervaren omdat ze over zaken anders denken. Ook christelijke studenten hebben er last van. Zij voelen zich niet altijd veilig om vrijuit over bepaalde thema's te debatteren. Van de toenemende zelfcensuur schrikt Nico niet: "Ik zie het om me heen gebeuren. Zelf ben ik ook deel van de samenleving, dus ik snap de positie van christenen goed. Gelovigen met 'ouderwetse' standpunten worden steeds vaker uitgelachen of genegeerd."
Minderheidsgroep
We leven in een tijd waarin er met alle soorten minderheidsgroepen rekening wordt gehouden. Christenen behoren inmiddels ook tot zo'n groep; er zijn meer niet-gelovigen dan wel gelovigen. Toch neemt de tolerantie tegenover die groep af. Volgens Nico heeft dat te maken met een allergie die de samenleving voor christenen heeft: "Eeuwenlang waren we een christelijke maatschappij. Daar ontwortelt de samenleving zich nu van. Juist het christelijke geloof, en dan vooral de ethiek, levert een allergie bij de samenleving op. Mensen hebben meer respect voor nieuwe ideeën, dan voor 'ouderwetse' ideeën van eigen bodem."
Kansen voor een goed gesprek
Een minderheidsgroep zijn en een bescheiden houding aannemen is voor christenen niet verkeerd. Wel is het ontzettend jammer als we blijven zwijgen, vindt Nico. Daar moeten we dus iets tegen doen. Onze houding, vaardigheden en woordkeuze bepalen of het lukt om christen te zijn te midden van een seculiere omgeving.
Als je hier goed mee om gaan wilt gaan, moet je eerst door een leerproces heen. Dat kan door anders-denkenden te spreken vanuit een luisterhouding, let Nico uit: "Niet oordelend of angstig, maar luisterend naar wat de ander drijft. Als christenen vinden we het vaak moeilijk dat anderen niet naar ons luisteren of de moeite doen om ons niet begrijpen. Dat kunnen we niet veroordelend beantwoorden, maar juist door te zeggen dat je de ander wél wilt begrijpen. Als je een ander de kans biedt om te vertellen wat hem of haar drijft, dan heb je de kans voor een goed gesprek. We mogen eerlijk, vragend, bescheiden, maar wel hartelijk en belangstellend het gesprek aangaan."
Luister hier het hele gesprek terug:
Beeld: Unsplash