
De voordelen van een kleine kerk: je leert elkaar echt kennen
28 november 2019Wat zijn de voordelen van een kleine gemeente? Hans en Denise de Moei zijn voorganger in een kerk in Tiel die bewust klein blijft. Hun kerkverband Grace Communion International moedigt het zelfs aan om klein te blijven. "Je kunt niet ongezien blijven in een kleine gemeente. Je leert elkaar echt kennen", vertelt Denise de Moei donderdag in Brandstof bij Groot Nieuws Radio.
Fellowshipgroepen
Grace Communion International is een wereldwijde, evangelische beweging met ongeveer duizend plaatselijke gemeentes in honderd landen. "We zijn gespecialiseerd in kleine kerken, want het gemiddeld aantal bezoekers ligt op 55", vertelt Hans de Moei.
"We zijn een groot voorstander van het stichten van fellowshipgroepen. Als er een mogelijkheid is om met een aantal gezinnen samen te komen in een woonkamer, dan ga je daar beginnen met een kerkdienst. Gaat het groeien, dan ga je naar een zaaltje en groei je verder. Fellowshipgroepen zijn een prachtig begin voor de start van nieuwe kleine gemeentes."
Makkelijk meedoen
Volgens Hans en Denise zijn er een heleboel voordelen van een kleine gemeente. "De meest opvallende is dat je in een kleine gemeente heel makkelijk mee kan doen. Wie je ook bent, wat je leeftijd ook is en hoe ver je ook bent in je ontwikkeling. Je kan heel makkelijk ergens beginnen terwijl je misschien ergens nog niet heel goed in bent. De drempel is laag in een kleine gemeente. Mensen kunnen sneller groeien en tot hun potentieel komen."
Ook is er meer cohesie in een kerk met een klein aantal kerkgangers. "Iedereen doet op een gegeven moment wat. Je werkt niet met intekenlijsten, maar het ontstaat gewoon. Neem bijvoorbeeld het kinderwerk. Als iemand ziek is en er niet is, dan valt dat gelijk op. Dan zegt een ander: ik neem het wel over. Dat gaat heel soepel en makkelijk. Je hoeft niks te vragen om een klus te klaren."
Niet ongezien
Voor Hans de Moei voelt een kleine kerk als een gezin. "Je komt elkaar elke week tegen, maar ook bij het tanken, het boodschappen doen en het naar school brengen van de kinderen." Denise de Moei vult aan: "Dat is heel erg fijn. Je kunt niet ongezien blijven in een kleine gemeente. Je leert elkaar echt kennen. Het is ook heel fijn dat het heel authentiek is. Je kan je niet anders voordoen in een kleine gemeente. Dat hou je misschien even vol, maar niet lang."
Is het alleen leuk en gezellig? "Het is ook hard werken", geven Hans en Denise toe. "Je wordt een beetje geforceerd in het groeien van het niet veroordelen van je medemens, in het ruimte geven en respecteren van elkaars privacy."
Het hele gesprek met Hans en Denise de Moei kun je hier terugluisteren.
Beeld: Groot Nieuws Radio